28 Kasım 2010 Pazar

Peynirli poğaça tarifi isteyen var mı?

Bugün hafta sonu olması sebebiyle poğaça yapayım dedim.  Tabi sadece peynirli değil, zeytinli ve Elbistan peynirli de var. Kahramanmaraşlı arkadaşlar bilirler. Elbistan Maraş’ın bir ilçesi ve bu peynirde orada yapılıyor. Eşim vasıtasıyla bu peynirle tanıştım ve tadı gayet hoş. Özellikle hamur işlerinde vazgeçilmezim diyebilirim. 
Malzemeler;
1.5 su bardağı ılık su
1.5 yemek kaşığı toz maya (marketlerde satılan ve 10gr paket yeterlidir.)
5 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 su bardağı sıvı yağ
Un
1 yumurta
İç malzemesi olarak istediğinizi koyabilirsiniz. Ben dediğim gibi Elbistan peyniri ve zeytin koydum.

Hazırlanışı;
1-      Ilık suya seker ve mayayı ekleyip 4-5 dakika kabarmasını bekleyeceğiz.
2-      Yoğurma kabımıza unu, tuzu, sıvı yağı, yumurtayı ve mayalı suyu ekleyip yumuşak bir hamur kıvamına getiriyoruz. Önemli olan hamur ne kadar yumuşak olursa poğaçada o kadar yumuşak oluyor.
3-      Hamuru yoğurduktan sonra 45 dakika kadar hamurun kabarması için, kabımızı ilik bir yere alıyoruz.
4-      Kabaran hamurdan parçalar alıp avuç içinde acıyoruz. İç malzemesini koyup kapatıyoruz.
5-      En son üzerlerine yumurta sarisini sürüp daha önceden ısıttığımız, ki derecesi  (175-200 C) olacak, fırına veriyoruz.
Ve yemeğe hazır. Resimde bazıların üzerinde çörekotu var. Onlar zeytinli olanlar..:) 

Bu arada önemli bir not. Poğaçalar 1 saat dinlendikten sonra yemesi daha güzel oluyor. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder