1. tarifim karışık sebzeli börek;
Malzemeler
Yufka (hazır veya vaktiniz varsa siz yapabilirsiniz.)
İçi için; havuç, patates, patlıcan, kabak, maydanoz, baharatlar
1 yumurta ve 1 kaşık yoğurt.
Gelelim tarife: Öncelikle 1. resimde olduğu gibi havuçu ve patatesi haşlıyoruz. Aynı kapta haşlayınca tatları daha iyi karışıyor. 2 resimde olduğu gibi patlıcan ve kabağı orta boyda kare şeklinde doğrayıp, kızgın yağda kızartıyoruz. Resim 3 teki gibide geniş bir kapta hepsini güzelce karıştırıyoruz. (patates ve havuçta haşlandıktan sonra küp küp doğranıp,kaba alalım.) içine biraz tuz, biraz karabiber çok az pul biber ekleyip güzelce karıştırdık ve iç harcımız hazır oldu bile.
4. fotoğraftaki gibi yufkayı 2 ye katlayıp arasını sert olmasın diye çok az fırça ile yağlıyoruz. sonra 5 teki gibi 4 e katlayıp, 6 daki gibi 4 eşit kare parçalara bölüyoruz.
2. tarifim ise Elbistan Peynirli Yuvarlak Börek
Adından da anlaşılacağı gibi böreğimizin içi için meşhur Maraş - Elbistan peyniri (eşimin memleketi olduğu ve peyniri sevdiği için sürekli getirtiyoruz) ve biraz da maydanoz.
Bu peyniri yemek için önce sıcak suda 2-3 dk bekletmek gerekiyor. Bozulmaması için tuzlu suda ve buzdolabında bekletildiği için çok sert oluyor. İçine istediğiniz peyniri koyabilirsiniz.
Neyse peynirimizi hazırladık (bkz resim a). maydanozlarımız ince ince kıydık ve ikisini rondoya attık. Biraz yağ, biraz pulpiber , tuz atmıyorum peynir yeterince tuzlu oluyor. Bunları bir güzel karıştırdık ve iyice rondo da doğradık.(içinin fotoğrafını çekmeyi unutmuşum.) Böreğimizin içi hazır.
Önce yufkayı ortadan ikiye kesiyoruz. Sonra resim b deki gibi 3 eşit üçgene kesiyoruz. İçine harcımızı koyup, sarma gibi sarıyoruz. Tepsiye yerleştirdik. Üstüne yine 1 yumurta ve 1 kaşık yoğurdu çırpıp sürdük. Biraz susam ve biraz çörek otu. 150-200 derecede üstü kızarıncaya kadar pişir.
Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder